dr. Adrian Hamers

8 oktober 2018
Constantijn

Adrian Hamers heeft de Christiaan Huygensprijs 2018 gewonnen in het vakgebied ruimtewetenschappen. Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het Ministerie van OCW reikte de prijs aan hem uit voor het onderzoek waarop hij in 2016 promoveerde aan de Universiteit Leiden.

De titel van het proefschrift van Adrian Hmers luidt: Hierarchical Systems. In zijn proefschrift worden fundamentele problemen in overschrijdende gebieden binnen de dynamica van astronomische systemen geadresseerd. Naast een enorme hoeveelheid origineel werk, heeft het proefschrift volgens het juryrapport ‘een zeldzame diepgang en karakteriseert het zich door de breedte’. Een dergelijke combinatie van uitzonderlijke hoge kwaliteit, breedte, diepgang en productiviteit is uiterst zeldzaam.

Kern van het onderzoek is de ontwikkelde methode om de seculaire evolutie van meervoudige ster- en planeet systemen nauwkeurig te kunnen uitrekenen. Deze technieken waren al langer in gebruik voor systemen met twee of drie objecten, maar nooit eerder verder uitgewerkt naar 4 objecten. Adrian Hamers heeft de methode generaliseerd naar een arbitrair aantal objecten, en dus bruikbaar gemaakt voor veel dynamische problemen. Bovendien heeft hij de methode generaliseerd in de massaverhoudingen van de objecten waardoor de technieken op zowel sterren als planeten kan worden toegepast.

Volgens de jury is het proefschrift van Adrian Hamers wetenschappelijk van uitzonderlijk hoge kwaliteit en van zeer grote waarde voor de sterrenkunde in het algemeen. Het is bijzonder goed geschreven, het is aantoonbaar baanbrekend en zal ongetwijfeld jarenlang veel impact hebben. Hamers is sinds het verdedigen van zijn proefschrift in 2016 werkzaam als postdoctoral fellow aan het Institute for Advanced Study in Princeton