De Christiaan Huygensprijs
De Christiaan Huygens wetenschapsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die een vernieuwende bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd. De prijs wordt uitgereikt door de minister of staatssecretaris van OCW in de Oude Kerk te Voorburg en bestaat uit een belastingvrij geldbedrag van tienduizend euro, een bronzen beeld van Christiaan Huygens en een oorkonde.
Prijs voor Promovendi
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) nodigt jaarlijks de faculteiten en onderzoeksscholen van Nederlandse universiteiten uit om promovendi te kandideren die in de afgelopen vier jaar een dissertatie hebben verdedigd op het vakgebied dat in het uitreikingsjaar centraal staat. Afwisselend zijn dit de vakgebieden wiskunde, natuurkunde en ruimtewetenschappen.
Bètawetenschappen
De prijs beoogt om de contacten tussen de Nederlandse universiteiten en het bedrijfsleven te bevorderen en de instroom van studenten in de bètawetenschappen positief te beïnvloeden. Hierbij staan de wetenschapsgebieden centraal die zich mede door het werk van Christiaan Huygens (1629 – 1695) hebben kunnen ontwikkelen: wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde (ruimtewetenschappen).
En de winnaar van de Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2022 is… dr. Sara Issaoun

Wetenschapsgebied Ruimtewetenschappen
Op 10 oktober 2022 overhandigde Robbert Dijkgraaf, minister van OCW, de prijs aan Issaoun voor het onderzoek waarop zij vorig jaar promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “De eerste afbeelding van een schaduw van een zwart gat is misschien wel de meest iconische en meest erkende astronomische afbeelding in vele jaren, bekeken door miljarden mensen. Sara speelt nog steeds een zeer zichtbare rol bij het verspreiden van de betekenis en implicaties van dit beeld voor de wetenschap en de samenleving als geheel. Dit maakt haar een rolmodel voor jonge aspirant-wetenschappers,” aldus juryvoorzitter prof. dr. Ralph Wijers. De prijs, een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt in de Oude Kerk te Voorburg.
Genomineerden
Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2022
Wetenschapsgebied Ruimtewetenschappen
Samenstelling Jury
Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2022
Wetenschapsgebied Ruimtewetenschappen
De KNAW stelt jaarlijks een nieuwe jury samen om de voorgedragen dissertaties te beoordelen en de winnaar vast te stellen. De jury voor de Christiaan Huygensprijs in het vakgebied ruimtewetenschappen in 2022 bestaat uit:
Dr. Didier Nibbering winnaar 2021 Christiaan Huygens wetenschapsprijs
Wetenschapsgebied Wiskunde (actuariaat en econometrie)
Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van OCW, reikte op maandag 11 oktober 2021 de prijs uit voor het onderzoek waarop Nibbering in 2018 promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Didier’s proefschrift, The Gains from Dimensionality, is kwalitatief en inhoudelijk sterk uitgewerkt. Het is goed geschreven, onderscheidend door de heldere theorievorming en indrukwekkend in het originele denkwerk,” aldus juryvoorzitter Philip Hans Franses. De prijs, een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt in Huygens’ Hofwijck te Voorburg, ooit het woonhuis van Christiaan Huygens. Eervolle vermeldingen gingen naar dr. Merrick Zhen Li voor zijn dissertatie: ‘Econometric analysis of high-frequency market microstructure’ en naar dr. Quinten Meertens, voor zijn dissertatie: ‘Misclassification Bias in Statistical Learning.’
Bekijk hier de opname van de feestelijke uitreiking met onder meer ook wiskundige en cabaretier Jan Beuving, directeur van museum Hofwijck Peter van der Ploeg en de jonge gitarist Matthijs van Delft. Presentator is Elisabeth van Nimwegen.
Genomineerden
Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2021
Wetenschapsgebied Wiskunde (actuariaat en econometrie)
Samenstelling Jury
Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2021
Wetenschapsgebied Wiskunde
De KNAW stelt jaarlijks een nieuwe jury samen om de voorgedragen dissertaties te beoordelen en de winnaar vast te stellen. De jury voor de Christiaan Huygensprijs in het vakgebied wiskunde (actuariaat en econometrie) in 2021 bestaat uit:
dr. Christopher Smiet winnaar 2019
Christiaan Huygens wetenschapsprijs
Wetenschapsgebied Natuurkunde
Op maandag 7 oktober heeft dr. Christopher Smiet de Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2018 toegekend gekregen in het wetenschapsgebied Natuurkunde. De prijs, een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt in de Oude Kerk te Voorburg door minister Ingrid van Engelshoven, minister van OCW. Christopher Smiet ontving de Christiaan Hugens wetenschapsprijs voor zijn dissertatie ‘Knots in plasma’ waarop hij in 2017 is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden.
Een terugblik op de uitreiking van 2019 vindt u hier.

Samenstelling 2019 Jury
Christiaan Huygens wetenschapsprijs
Wetenschapsgebied Natuurkunde
De KNAW stelt jaarlijks een nieuwe jury samen om de voorgedragen dissertaties te beoordelen en de winnaar vast te stellen. De jury voor de Christiaan Huygensprijs in het vakgebied natuurkunde in 2019 bestond uit:
dr. Adrian Hamers winnaar 2018
Christiaan Huygens wetenschapsprijs
Wetenschapsgebied Ruimtewetenschappen
Op maandag 8 oktober heeft dr. Adrian Hamers de Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2018 toegekend gekregen in het wetenschapsgebied ruimtewetenschappen. De prijs, een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt in de Oude Kerk te Voorburg door Marjan Hammersma, Secretaris Generaal van het Ministerie van OCW. Adrian Hamers ontving de Christiaan Hugens wetenschapsprijs voor zijn dissertatie ‘Hierarchical Systems’ waarop hij in 2016 cum laude is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden.
Een terugblik op de uitreiking van 2018 kun u vinden via deze link.

De jury, door de KNAW samengestel uit wetenschappers uit het vakgebied, bestond in 2018 uit:
De Key note speaker op de uitreiking van 2018 was prof. dr. Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam
Vincent Icke is astrofysicus en beeldend kunstenaar. Zijn voordracht nam de genodigden en bezoekers van de uitreiking mee in zijn visie op de aard van onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek is voor hem een scheppende bezigheid, waarbij vooral het vermogen tot ‘begrijpen’ centraal staat. Nieuwsgierigheid en intelligentie worden overgewaardeerd, vindt Icke. Het is ‘begrip’ dat de mensheid onderscheidt van de dierenwereld, maar ook van de wereld van de ‘kunstmatige intelligentie’ die in toenemende mate om ons heen toepassingen vindt.
De Key note speach van Vincent Icke:
Altijd november, altijd regen.
Altijd dit leege hart. Altijd.
Dat schreef de dichter Jakobus Cornelis Bloem, geboren op 10 mei 1887 te Oudshoorn. Het zijn de laatste regels van zijn gedicht November, op bladzijde 17 van Bloems bundel Media vita, in 1931. “Gedrukt in honderd vijf en zeventig exemplaren, waarvan vijf en twintig niet in den handel, door Joh. Enschedé en Zonen te Haarlem,” staat onderaan de inhoudsopgave. Honderd vijf en zeventig stuks, waarvan vijf en twintig niet in de handel. Dat lijkt wel een natuurkundig proefschrift!
Lees de rest van de key note speach van Vincent Icke.
20 jaar Christiaan Huygensprijs
Videoboodschap van de prijswinnaars
Voor de 20e editie van de Christiaan Huygensprijs hebben laureaten die de prijs in de afgelopen jaren wonnen videoboodschappen ingezonden. Deze videoboodschappen zijn tijdens de 20e uitreiking getoond aan het aanwezig publiek. In hun testimonial gaan de laureaten in op de invloed van de prijs voor hun wetenschappelijke carrière en het belang van het winnen van de Christiaan Huygensprijs voor het verkrijgen van onderzoeksfondsen en als opstap naar een eigen leerstoel.
Wiskunde
In de wetenschapsgebieden wiskunde, actuariaat en econometrie nodigt de KNAW driejaarlijks faculteiten en onderzoekscholen van de Nederlandse universiteiten uit dissertaties voor te dragen uit deze vakgebieden van maximaal 3 jaar oud.
Sterrenkunde
In het wetenschapsgebieden Ruimtewetenschappen nodigt de KNAW driejaarlijks faculteiten en onderzoekscholen van de Nederlandse universiteiten uit dissertaties voor te dragen uit dit vakgebied van maximaal 3 jaar oud.
Natuurkunde
In de wetenschapsgebieden theoretische en toegepaste Natuurkunde nodigt de KNAW driejaarlijks faculteiten en onderzoekscholen van de Nederlandse universiteiten uit dissertaties voor te dragen uit deze vakgebieden van maximaal 3 jaar oud.
Winnaars van de Christiaan Huygensprijs
De Christiaan Huygensprijs heeft een rijke historie opgebouwd door de winnaars, eervolle vermeldingen, juryleden, sprekers en interviewers die in de afgelopen 20 jaar betrokken waren bij de prijs en de prijsuitreiking. Meer over deze rijke historie vindt u onder onze Eregalerij.
Zonder onze sponsors zou de jaarlijkse uitreiking van de Christiaan Huygensprijs niet mogelijk zijn. De Stichting Christiaan Huygensprijs nodigt sponsors uit tot actieve betrokkenheid vooraf, tijdens en na afloop van het evenement.




Mediapartner: AVEQ
