dr. R. Marin-Perianu

Winnaar Christiaan Huygensprijs 2009 – informatie en communicatietechnologie

dr. ing. R.S. Marin-Perianu (Boekarest, Roemenië, 1978) voor haar dissertatie ‘Wireless Sensor Networks in Motion – Clustering Algorithms for Service Discovery and Provisioning’, verdedigd op 6 november 2008 aan de Universiteit Twente. Raluca Marin-Perianu had ten tijde van de uitreiking een onderzoekspositie binnen de groep Pervasive Systems van de Universiteit Twente en werkte in haar eigen onderneming, Inertia Technology, waar zij resultaten van haar onderzoek uitwerkte en toepaste.

 

Naar het oordeel van de jury heeft de laureaat “met dit indrukwekkende, zeer veelzijdige proefschrift op een vernieuwend grensvlak van informatica en toegepaste engineering een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Informatie- en Communicatie Technologie.”

Draadloze sensornetwerken kunnen voor uiteenlopende toepassingen worden ingezet: klimaatbeheersing in gebouwen, bewaking en toegangscontrole, milieu-monitoring, in de gezondheidszorg, transport en logistiek. Zonder centrale regisseur kunnen ze zich organiseren tot een ad hoc netwerk. In de nieuwste toepassingen, bijvoorbeeld als sensoren in kleding worden gedragen, verandert het netwerk voortdurend van samenstelling. De dynamiek van deze ‘wearable computing’ zorgt voor grote wetenschappelijke uitdagingen. Dr. Marin-Perianu heeft hiervoor nieuwe algoritmen ontwikkeld en getest en heeft daarmee de mogelijkheden van sensornetwerken een belangrijke impuls gegeven.