Winnaar Christiaan Huygensprijs 2017

Jochem de Bresser wint de Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor wiskunde

Jochem de Bresser heeft de Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2017 gewonnen. Minister Bussemaker (OCW) reikte de prijs aan hem uit voor het onderzoek waarop met zijn in 2013 promoveerde aan het Center for Economic Research aan Tilburg University. “Het proefschrift is wetenschappelijk en maatschappelijk van zeer grote waarde, hebben al de nodige impact gehad en zullen dat ook in de nabije toekomst zeker nog hebben,” aldus juryvoorzitter prof. Jan Kiviet. De prijs, een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt in de Oude Kerk te Voorburg. 

De prijswinnaar

Jochem de Bresser (26 februari 1986, Utrecht) promoveerde op 19 december 2013 aan het Center for Economic Research, Universiteit van Tilburg, op het proefschrift ‘Between Goals and Expectations: Essays on Pensions and Retirement’, over verwachtingen en doelstellingen rond pensioenen. Promotores waren prof. dr. Arthur van Soest en prof. dr. Frederic Vermeulen. De Bresser is Universitair docent bij het departement Econometrie & Operations Research aan Tilburg University, dezelfde universiteit waar hij in 2010 cum laude afstudeerde in economie. Aan de Roosevelt Academy van de Universiteit Utrecht behaalde hij daarvoor (summa cum laude) een BA liberal arts and sciences.

De jury

De jury wordt ieder jaar samengesteld door de KNAW uit haar leden. Voorzitter was prof. dr Jan Kiviet, hoogleraar econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. De overige leden waren prof. dr. Eric van Damme, hoogleraar micro-economie aan Tilburg University en prof. dr. Peter Leeflang, hoogleraar marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Eervolle vermeldingen

Per jaargang van de Christiaan Huygensprijs kan de jury ook eervolle vermeldingen toekennen aan voorgedragen dissertaties die zij van uitzonderlijke kwaliteit achten. Dit jaar zijn er door de jury twee eervolle vermeldingen toegekend.

– dr. Geert Mesters voor zijn dissertatie: ‘Essays on Nonlinear Panel Time Series Models’ (16 januari 2015, Vrije Universiteit Amsterdam). Mesters ontwikkelde een simulatiemethode voor het schatten van grote aantallen parameters in multivariate dynamische modellen. Het inzicht dat simulatiemethoden effectief zijn bij het schatten van een hoog-dimensionale vector van parameters en van latente dynamische factoren wordt breed erkend als een belangrijke bijdrage aan de econometrische literatuur.

– dr. Rogier Quaedvlieg voor zijn dissertatie: ‘Risk and Uncertainty’ (13 mei 2016, Universiteit van Maastricht). Quaedvlieg’s proefschrift houdt zich bezig met meten en voorspellen van onzekerheid in financiële markten. Hij ontwikkelde onder meer  modellen om beter gediversifieerde portfolio’s te vormen, (rente)risico’s beter in te dekken en de algemene staat van de economie te meten.