Christiaan Huygens
Christiaan Huygens (1629-1695) is één van de invloedrijkste natuurwetenschappers van de zeventiende eeuw. Hij deed belangrijke ontdekkingen op het gebied van de wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde en is vooral bekend vanwege zijn werk op het gebied van de mechanica.
Hij formuleerde als eerste de regels voor centrifugale kracht, slingers en botsingen. Zijn beroemdste uitvinding was het slingeruurwerk, dat de nauwkeurigheid in de tijdmeting met een grote sprong vooruithielp. Deze uitvinding hing nauw samen met zijn theoretische werk. Daarnaast sleep hij lenzen voor telescopen, die tot de beste van hun tijd werden gerekend.
Bij de oprichting van de Académie Royale des Sciences in 1666 door de Franse koning Lodewijk XIV werd Huygens als vermaard Europees wetenschapper benoemd om leiding te geven aan de academie. Zodoende kon hij tot 1681 een leidende rol spelen in de ´wetenschappelijke revolutie´ die is gevestigd in de zeventiende eeuw en bepalend is geweest voor de moderne wetenschap.
De familie Huygens verbleef in de 17de eeuw geregeld in Voorburg op het, door Christiaans vader Constantijn Huygens in 1640 ontworpen, buiten “Hofwyck”. Na de dood van zijn vader in 1687 betrekt hij het buiten Hofwijk nabij Voorburg, waar hij de rest van zijn leven woont. Hij sterft op 9 juli 1695.
Historie van de Christiaan Huygens prijs
Naar aanleiding van de 400ste geboortedag van vader Constantijn in 1996 en de 300ste sterfdag van diens zoon Christiaan in 1995, is in 1995 een stichting in het leven geroepen om band tussen de Huygens’ en Voorburg levend te houden, onder andere resulterend in het Nationaal Huygens monument in Voorburg. Ondersteund door sponsors en de gemeente Voorburg is hieruit de Christiaan Huygens prijs geboren, die sinds 1998 jaarlijks wordt uitgereikt in de Oude Kerk van Voorburg.