Tjalling de Haas

Proefschrift: Life, death and revival of debris-flow fans on Earth and Mars: fan dynamics and climate inferences

Tjalling de Haas past in zijn onderzoek kennis uit de geologie toe op onderzoek naar de planeet Mars. Middels deze interdisciplinaire connectie kunnen wij nu meer begrijpen van de geologie van planeten, en hoe die per planeet verschilt. De inzichten die hij hiermee heeft opgedaan zijn relevant voor de gehele astronomie. De Haas’ onderzoek is tevens overzichtelijk en helder opgesteld en uit elk hoofdstuk in het onderzoek blijkt ook duidelijk dat hij zelf de drijvende kracht is van zijn onderzoek.

Adrian Hamers

Proefschrift: Hierarchical Systems

Het promotieonderzoek van Hamers karakteriseert zich door een zeldzame diepgang en breedte: van voorspellingen over het aantal supernova tot de vorming van hete Jupiter-achtige planetenstelsels. Kern van het onderzoek is de ontwikkelde methode om de seculaire evolutie van meervoudige ster- en planeet systemen nauwkeurig te kunnen uitrekenen. Deze technieken waren al langer in gebruik voor systemen met twee of drie objecten, maar nooit eerder verder uitgewerkt naar 4 objecten. Adrian Hamers heeft de methode gegeneraliseerd naar een arbitrair aantal objecten en in massaverhoudingen van de objecten waardoor de technieken op zowel sterren als planeten kan worden toegepast.

Nienke van der Marel

Proefschrift: Mind the Gap: Gas and Dust in Planet-forming Disks

Nienke van der Marel heeft fundamenteel nieuwe ontdekkingen gedaan in het onderzoek naar planeetvorming. Haar onderzoek richt zich op roterende gas- en stofschijven rondom jonge sterren, die de oorsprong van planeten vormen. Dit onderzoeksveld komt momenteel tot leven dankzij nieuwe observationele mogelijkheden, in bijzonder door de zogeheten Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Van der Marels grote ontdekking betreft het eerste aantoonbare bewijs van een grote ‘dust trap’ waarin planetesimalen (de bouwstenen van planeten) kunnen groeien. In de woorden van collega’s heeft haar onderzoek ‘het era van observationele planeetvorming’ ontsloten.